Seneste indlæg
Kategorier
Træsnit af flagellanter

Pisken som ikon – anden del af piskens kulturhistorie

SM Kultur

Vi fortsætter hvor vi forlod pisken, i første del af artiklen. Efter at have været et symbol for frugtbarhed og solguder, kongemagt og dominans, skulle pisken finde sin plads i den europæiske middelalder. Og det gjorde den!

Croylands våbenskjold

Frelserens pisk

I europæisk heraldik er pisken ofte et kristent symbol. Et godt eksempel er Croyland Abbeys våbenskjold, hvor der er hele seks piske på. Disse er tydelige afstraffelsespiske, knyttet af reb.

Skt. Gutchlac pisker dæmoner

Croylands skytshelgen, Skt. Guthlac blev, før sin død og kanonisering, angrebet af dæmoner, mens han levede som eneboer. En anden helgen, Skt. Bartholomæus, kom ham til undsætning i form af en godgørende ånd, og overrakte ham en velsignet pisk. Guthlac brugte derefter pisken til at jage sine plageånder på flugt. Med til historien hører nok at Guthlac led af sumpfeber (malaria), der er kendt for at være skyld i hallucinationer …

Arma Christi på kalkmaleri

Piskens to mest fremtrædende roller i kristen mytologi er på en måde meget forskellige og ret ens. Den vigtigste er selvfølgelig piskens tilstedeværelse i Arma Christi-collagerne, der viser alle de vigtgiste symboler forbundet med Frelseren. Før Jesus blev korsfæstet blev han pisket af romerske soldater, og hans lidelser og personlige ofre er omdrejningspunktet i hele den kristne tro. Gennem hans bod opnåede alle der erkender hans guddommelige herkomst frelse og adgang til Paradis. Pisk blev et skridt på vejen mod evig lyksagelighed.

Små 1300 år efter Jesu lidelse og død, og formodede genopstandelse, ramte dommedag Europa i form af Den Sorte Død – en pestepidemi der tog livet af 1/3 af befolkningen. Uden mulighed for at forklare masseudryddelsen videnskabeligt, og dermed undgå at smitten bredte sig, greb mange til det nærmeste bud på en redning: Gud. Fanatiske sekter opstod i flere lande, som den slags oftest gør i krisetider, og de mente at Gud straffede menneskene med pest, fordi vi havde opført os forkert. Den eneste måde at få Gud til at stoppe pesten på, var ved at pine os selv indtil han syntes vi havde lidt nok.

Træsnit af flagellanter

Flagellanterne, som disse grupper af religiøst maniske mennesker blev kaldt, gik i enorme processioner og piskede sig selv med metalbesatte piske, indtil kødet var flået af i småstykker. De smurte deres ansigter med aske og iklædte sig kjortler vævet af menneskehår, så det kradsede ulideligt. Paradoksalt nok gjorde flagellanterne det nemmere for pesten af sprede sig. Ved at bevæge sig langt mere rundt end normen var i 1340’erne, og grundlæggende set betragte hygiejne som en synd, fik de transporteret smitten til steder der ellers havde været forskånet.

Den sunde pisk

Saunaer og piske har en del tilfælles. For det første er begge dele udbredt over hele kloden – fra Azteker-riget til lappiske stammer. For det andet bliver de brugt sammen af de fleste kulturer. Her i Skandinavien, men også mange andre steder i verden, bruger man den dag i dag birkeris, grangrene og lignende instrumenter til at slå sig selv eller hinanden med, som en del af saune-oplevelsen. Ikke alene er dette underligt behageligt, det renser også huden, hvis porrer er blevet åbnet af saunaens varme og høje luftfugtighed.

Fænomenet har rødder tilbage i shamanismen, hvor de hellige mennesker isolerede sig i svedhytter og lod sig rise grundigt igennem, både som en ritual form for renselse før en magisk ceremoni, men også for at komme i trance. Trancen var shamanens port til åndeverdenen, der således lod sig åbne ved brug af pisk. Denne overtro gled lige så stille, efterhånden som organiserede religioner, og senere empirisk videnskab, tog livet af trolddommen, over i fysisk hudterapi.

Kustodievs "Russisk Venus"

I 2005 tog russiske forskere skridtet videre, og nåede frem til at jævnlige piskninger kan kurere en række mentale lidelser, fra depressioner til psykosomatiske sygdomme. Fælles for disse sygdomme var, at de var induceret af endorfinmangel. Daglige piske-sessions frigav endorfiner i hjernen, og fik patainterne til at genvinde lysten til livet. I mange tilfælde kurerede pisk endda afhængighede af alkohol og stoffer

Piskens evne til at gøre os lykkelige, er naturligvis det vi går mest op i her på bloggen. Smerte er uløseligt forbundet med endorfinudløsning, og dermed med fysisk og psykisk velvære, som vi allerede har beskrevet flere gange. Men som symbol er pisken stadigvæk en alsidig figur. Det mentale spring vores hjerne skal tage for at forbinde dette ældgamle, brutale redskab med nydelse er i sig selv fascinerende. Pisken har bevaret mange af sine traditionelle facetter, for hvad er den piskebevæbnede sadist, hvis ikke en gud i soveværelsets univers, en kur imod livstræthed, en åndelig vej til et nyt mentalt niveau?


Er du blevet nysgerrig på brugen af piske og slagredskaber? Se vores udvalg af piske, floggere og andre slagredskaber her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kunne du tænke dig en gratis glidecreme?
Få BDSM guides, nyheder og vanvittigt gode tilbud direkte i din indbakke. Tilmeld vores nyhedsbrev og få en gratis glidecreme med i din første ordre.
Gør som over 5.000 andre
Få BDSM guides, nyheder og vanvittigt gode tilbud direkte i din indbakke. Tilmeld vores nyhedsbrev og få en gratis glidecreme med i din første ordre.

Læs vores privatlivspolitik her.