Seneste indlæg
Kategorier
Stop ordet holder legen indenfor den mentale "safety zone" - altså en zone, hvor man føler sig tryg

Stop ord eller safeword – Dyrk BDSM og pas på psyken imens du nyder

Guides

Du har måske prøvet det. Du står der og tænker: ”Shiit Shiit Shiiiiit… Det der, der kan jeg ikke….” eller måske er du dominant og kan se: ”hun har bare ikke lyst…”… Og her burde der så være en der sagde fra. Næ nej, rigtig mange går linen ud – bogstavelig talt og dyrker BDSM uden brug af stop ord eller safeword. De går linen ud med psyken forrest uden at tænke over, at den dårlige oplevelse de skaber for dem selv kan være med til at danne ar på deres sind.

Det kan ikke undgås, at du i BDSM vil bevæge dig ud, hvor du er usikker på om din psyke kan følge med. Du ved simpelthen ikke om du kan bunde. Alligevel vil du gerne eksperimentere og udforske dine lyster. Det kan jeg godt forstå og det er netop her, stop ord kommer på banen.

Måske har du tidligere hørt stop ord benævnt som et safeword. Safeword er engelsk for stop ord og benyttes stadig rundt omkring i bdsm miljøet, som en form for slang. Stop ordet er det ord, der adskiller BDSM for vold. At have et stop ord giver dig mulighed for, at kunne tilkendegive din psykiske tilstand undervejs og samtidig også sige fra, hvis der er noget, du kan mærke overskrider dine grænser. Det er det helligste ord i en BDSM klub. Siges et safeword eller stop ord, og reagerer de legende partnere ikke selv, ja så skal barvagten i BDSM klubben gå ind og stoppe legen. Det sker, for dit psykiske helbreds skyld. Og hvorfor er det så vigtigt, at et sagt stop ord respekteres?

 

Her fortæller jeg om stopord og vigtigheden heraf.

 

Skab dårlige oplevelser – glem kommunikation, stop ord og kropsprog

Vores personlighed er skabt, med grænserne som rammer. Ganske kort kan man sige, at grænserne er med til, at beskytte dig og din identitet. Dine grænser skabes igennem hele dit liv. De kan flytte sig både fremad og tilbage. Det vil du nok opleve, når du eksperimenterer med BDSM. Den ene dag kan du mærke, at en god oversprunget grænse kan være glattet helt ud, altså du føler ikke det er en grænse mere, og den næste dag, så er grænsen tilbage igen. Når man leger med BDSM har man behov for at kunne råbe nej og skrige i vilden sky, hvis det er det man har behov for. Det uden, at man signalerer, at man ikke har det godt. Omvendt har man også behov for at have en mulighed for at udtrykke, at man ikke har det godt. At man ikke har lyst længere. Det er jo så her, stop ordene kommer ind i billedet. De er med til at beskytte dig og den du er, mod dårlige oplevelser. Oplevelser, der vil tynge dig og sidde i dit sind og nage.

Så når du som dominant træder i karakter og hører din partner skrige og skråle i bdsm seancen. Så skal du ikke stoppe legen. Det er først, når din partner siger sit safeword, at du skal stoppe legen. Og her er det virkelig vigtigt, at du ikke glemmer at reagere. Lader du legen køre videre, kan du have ødelagt tilliden og respekten i jeres forhold. En tillid, der kan være meget svær at genopbygge.

Jeg har oplevet to forskellige måder, at bruge stop ord i legen på. Den første er, hvor man kun har et stop ord. Det internationale stop ord, som gælder i stort set alle BDSM klubber verden over, er cirkus. Cirkus er valgt fordi, det er et ord, du ikke ville skrige i legen. Du skal virkelig have overvejet at sige cirkus før du gør det. Det er fordi, at cirkus ikke er et ord, man normalt benytter så meget.

Du kan også bruge trafiklys-metoden som stop ord. Her har du tre ord og meninger, symboliseret af de tre farver i trafiklyset. Grøn er fortsæt bare, gul er jeg mangler en pause (måske til drikkevarer, rygning mm.) eller rød er jeg kan ikke lege mere i dag. Du kan sammen med din partner vælge, hvilken stop ords-metode, der passer til jer. Jeg plejer at anbefale trafiklys-metoden til de, af mine elever, som er nybegyndere med BDSM. Trafiklyset giver en mulighed for, at tænke igennem en ekstra gang, hvad man ønsker der skal ske. Det kan være man føler, virkelig udforsker sine grænser, men lige det der foregår nu er for intenst. Med de gule og grønne meninger i stop ordet, kan du som underkastet føle at du også kan udtrykke, hvor du er mentalt. Det er en virkelig rart fornemmelse.

Efter stop ordet er blevet sagt og legen er stoppet, er det en god ide, at observere din partners kropssprog og støtte kærligt og omsorgsfuldt. Stryg ham eller hende over panden, kram og nus. Genskab sikkerheden, som er væk, nu hvor grænserne er blevet berørt. Din partner kan måske godt ryste eller virke rystet. Det er naturligt, når man har været udenfor komfortzonen. Spørg stille ind til, hvad der gik galt, når du kan mærke, at din partner er ved at falde til ro. Giv dig god tid. Din partner går ingen vegne.

Når din partner er faldet helt til ro, anbefaler jeg, at I venter til næste dag med at lege igen. Det kan være udmattende at måtte sige fra, fordi man inderst ikke ønsker det. Det kan føles som en kamp med ens indre om, hvorvidt man kan udholde bare en time mere. Lad sindet få hvile og komme tilbage for fuld styrke, på den måde kan I også lege mere intense lege senere. Sindet får lov til at geare ned og bearbejde det hændte – og hvem ved, måske flytter grænsen sig?

Sådan siger du fra, når du har munden fuld..

 

Stop ordet bruges anderledes, når munden er fyldt ud med et gag

 

Måske eksperimenterer i med gagging eller gags, som fylder munden ud. Når munden er fyldt, kan du ikke snakke. Du vil måske kunne mumle, men det er ikke sikkert. Måden, du bruger stop ordet, når tale ikke kan bruges til at sige fra med, ændres. Du skal finde et fysisk ord, der kan stoppe legen.

 Du skal nu, sammen med din partner, sætte dig ned og finde en fakt, altså en bevægelse, der normalt ikke vil indgå i legen. Den vil være jeres fysiske stop ord. Når bevægelsen gøres, vil det betyde, at legen skal stoppe. Bevægelsen skal respekteres. Aftal evt. en bevægelse, I kan have i baghovedet, hvis den anden, i legens hede, pludselig bliver svær at genkende. I opstartsfasen, kan det være en god ide, at øve bevægelsen og bruge den “fiktivt” i legen, altså når I ikke skal stoppe legen, for at øge den dominantes genkendelse af bevægelsen som stop ord. Så er I sikre på, at bevægelsen ikke overses.

”Han vil ikke lege med mig, efter jeg har sagt fra…”

 

Stop ordet er blevet brugt og det har ødelagt et dominans forhold

 

Nogle dominante, ser desværre brugen af et stop ord, som en falliterklæring. De er simpelthen villige til at droppe deres partner, hvis hun ikke lægger sit liv totalt i deres hænder; med andre ord, giver afkald på retten til et safeword. Retten til at sige fra, når den dominante går over stregen.

Der findes mange forskellige måder at lege med BDSM på. Nogle er hårdere og nogle er blidere. Det kan ikke ændre på, at vi som mennesker har behov for, at kunne værne om vores jeg. Uanset hvad andre dominante siger, mener jeg, at du godt kan underkaste dig helt, selvom du har et stop ord. Underkastelse handler også om at være stolt af sig selv og om at turde give noget af en selv til den dominante. Jeg ved ikke med dig, men for mig er det vigtigt, at mine grænser og mit jeg bliver respekteret og der bliver skabt tillid. Det ville virke modsat på mig, at en dominant kom og sagde, at jeg ikke måtte have et stop ord. Det ville virke suspekt og mærkeligt. Jeg ville straks tænke, om denne dominante ville gøre noget med mig, som han ikke var klar til at sige højt – eller i værste fald, som ville skade mig. Netop derfor er mit råd også til dig, at du skal værne om dig selv. Du kan ikke skinne som underdanig, hvis ikke du føler dig tryg. Tænk dig godt om, før du indgår i en relation, hvor du giver helt afkast på dine basale rettigheder.

”Stop ord ødelægger legen…”

En rigtig underkastet har ingen grænser og underkaster sig bare - er det rigtigt?

 

Du er måske en af dem, der føler, at du ikke har helt kontrol, hvis din partner kan sige fra. På den ene side, kan jeg godt forstå din holdning og på den anden side, ja så kan jeg ikke se, hvad et stop ord skader. Du skal være opmærksom på, at ved at tvinge din underkastede til at frasige sig stop ordet, presser du også din partner ind i et dilemma. Du kan måske give ham eller hende følelsen af, at deres bedste ikke er lige så vigtigt som dit. Selvfølgelig er der en forskel i magtfordelingen, men i et sundt BDSM forhold, skal man kunne stole på hinanden. At presse din partner til, at underkaste sig helt, kan være den helt forkerte vej og skabe frustrationer og blokeringer, som gør at den underkastede vil føle, at kontrollen ikke er nem at slippe.

Oplever du barrierer i forhold til at få din partner til at give det ekstra, så underkastelsen er dyb, skulle du måske overveje at arbejde med dit kropssprog eller din stemme i stedet. Der kan være mange årsager til, at din partner ikke kan underkaste sig helt og det er vigtigt at spore sig ind på dem, fremfor at tage drastiske midler i brug. Du kan bare opleve, at din partner psykisk bakker ud i forhold til din dominans, fordi hendes grænser ikke respekteres. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kunne du tænke dig en gratis glidecreme?
Få BDSM guides, nyheder og vanvittigt gode tilbud direkte i din indbakke. Tilmeld vores nyhedsbrev og få en gratis glidecreme med i din første ordre.
Gør som over 5.000 andre
Få BDSM guides, nyheder og vanvittigt gode tilbud direkte i din indbakke. Tilmeld vores nyhedsbrev og få en gratis glidecreme med i din første ordre.

Læs vores privatlivspolitik her.