Seneste indlæg
Kategorier
BDSM er nogle gange fyldt med sød smerte

Endorfiner & BDSM – Lær hvorfor du kan få en rus under SM

Seksualitet - hvad er det for noget?

BDSM er en seksualitet fyldt med følelser, vi mærker med kroppen, vi oplever med den og vi arbejder med den. På den måde kan det ikke undgås, at vi kommer til at skulle stifte bedre bekendtskab med vores egen biologi og biokemi for virkelig at forstå, hvorfor smerte kan give en så russkabende følelse. Endorfinerne gør hele forskellen. Neurokemi, som vi beskæftiger os med i blogindlægget her, er den kemiske lære om det, der foregår i hjernen.

Kroppen producerer selv de stoffer, der er med til at skabe bl.a. subspace, som er en fornemmelse af at flyve, være høj eller anden måde være et rart sted. Det er en helt naturlig proces og en del af kroppens overlevelsesmekanismer. Det er lidt fedt, at kroppen, ud over orgasmen, også kan give andre skønne fornemmelser.

Forskerne har indtil videre fundet fire typer endofiner: alfa-, beta-, gamma- og sigma-endorfiner. Endorfinerne forefindes kun i hjernen. Det menes, at det primært er beta-endorfiner, der er med til at regulere følelsen af smerte. Endorfinerne gør det dog ikke alene.

 

Endorfiner, kemi og biologien bag

Thalamus placering i hjernen

Thalamus placering i hjernen

I thalamus, som er en stor hjernesamling og i rygsøjlen eksisterer der enkaphiliner. Enkaphilinerne er de mindste stoffer i kroppen, der kan virke smertestillende. Både enkaphiliner og endorfiner minder meget om den morfin, du vil få som smertestillende på hospitalet, hvis du skal igennem en operation. Du kan måske nu bedre forstå, hvorfor man så kan opleve subspace, når disse udskilles i kroppen. Du kan faktisk også måle en forhøjet værdi af endorfiner udskildt i blodet efter sex og fysisk træning. Folk der dyrker hård fysisk træning vil ofte på et eller andet tidspunkt have oplevet det der kaldes ”runner’s high”, som er sportsversionen af subspace.

 

Enkaphilin molekylets struktur

Enkaphilin molekylets struktur

 

Når din sadist udsætter din krop for smerte, vil nerveimpulserne sende bud til regulatorerne, som er enkaphiliner og endorfinerne, de vil så binde sig til nervemodtagerne i hjernen og på den måde er de smertestillende stoffer med til at narre hjernen, så den tror, at den ikke udsættes for livsfarlig smerte. Udsættes kroppen alligevel for en stor mængde smerte, vil endorfinernene og enkaphilinerne forsøge at ændre aktiviteten i thalamus og rygsøjlen for at blokere smertefølelsen i området der påvirkes. Endorfinerne lukker simpelthen ned for nerverne i frontallapperne, så dopamin-hormonet udskilles i kroppen.

 

Hjernen indeholder flere forskellige hormoner, bl.a. endorfiner og dopamin.

Dopamin er kendt for at skabe en euforisk følelse, men når indholdet af dopamin i blodet falder vil der blive udskillet prolactin, som er et stof der regulerer den euforiske følelse. Man kan jo desværre ikke svæve på en lyserød sky for altid.

Hvis du er mand har du sikkert ofte oplevet, at du efter sex bliver enormt træt. Det er prolactin indholdet i dit blod, der får dig til at ville hvile. Effekten kan også ses hos nogle kvinder, dog ikke lige efter sex

Prolactin er det man populært kalder et stresshormon. Både prolactin og hormonet cortisol er  stressrelaterede og kædes sammen med ikke kun stress, men også depression. Når en underkastet har oplevet subspace, kan der med tiden opleves et ”subdrop” efter den euroforiske oplevelse. Det mener at det er stress hormonerne, der kommer i spil her.

 

Nar kroppens hormon produktion og få subspace som gevinst

Under normale omstændigheder, vil kroppen kun udskille endorfinerne få gange. Der vil være nok til at virke smertelindrende på eksempelvis en hud afskrabning, men når vi eksperimenterer med BDSM, går vi, for manges vedkommende, ubevidst ind og manipulerer med kroppens endorfinudskillelse.

Det er nemlig sådan, at du kan narre kroppen til, at udskille større portioner endorfiner. Det gør du ved at påvirke den over længere tid. Jo længere tid, des hurtigere og større depoter af endorfin vil der blive udskillet. Smart og simpelt.

Kroppen bliver narret ved at du udsætter den for smerte. Det er før hørt, at nogle kan opleve endorfinudskillelse uden smertepåførelse, men det er altså, desværre, de færreste der kan dette, hvorfor smerten er den ”nemmeste” vej for de fleste Alt efter hvem man spørger skal der imellem ti og 30 minutters intens træning til før kroppen begynder at udskille endorfiner, så det er bare om at komme i gang.

Du kan narre kroppen til endorfinudskillelse ved at arbejde intenst med smerte eller meget hård psykisk dominans i legen. Desværre vil ikke alle vil kunne opleve subspace, da man mener, at subspace sker fordi man slipper den tankemæssige kontrol. Det er ikke alle der kan slippe selvkontrollen nok.

Endorfinudskillelse via smerte kan f.eks. opnås ved:

Og meget mere. Generelt set skal der dog en hel del til for, at endorfinudskillelsen resulterer i subspace; derudover vil man opleve, at jo flere gange man har været i subspace, jo sværere bliver det at nå dertil. Kroppen trænes løbende.

Det menes også, at du igennem hypnose kan påvirke kroppen til at udskille endorfiner. Det er dog først muligt, når man psykisk er i et stadie, hvor hjernerytmen er nede på 4 – 8 hertz. Der findes deciderede hjernemeditationer, hvor du kan meditere dig til en lavere frekvens.

Du vil ikke være i tvivl når endorfinerne udskilles, smertelindringen vil føles stort set med det samme.

 

Sådan kan du strategisk arbejde for, at øge endorfin udskillelsen

 

Spanking er en mulighed for, at udskille endorfiner

 

Vil du øge udskillelsen af endorfiner skal du arbejde strategisk med smerten under SM. Det er vigtigt, at du husker din partners grænser og at du kender ham eller hende godt. Viden om din partners kropssprog kan være nyttigt, når du skal arbejde dig ind på, hvor han eller hun er i kroppen. Husk altid et stopord når der arbejdes koncentreret med smerte. Du kan herunder læse mine gode råd til arbejdet med smerte og endorfiner.

Varm godt op

Din partner vil kunne holde til mere smerte, hvis du varmer godt op. Byg din SM-leg strategisk op, så din partner langsomt bliver udsat for mere og mere smerte. Mærk efter, hvornår ballerne er varme. Brug gerne en flogger eller hånden til at varme op med og skift så lige så stille over til mere smertefulde redskaber.

Vær vedholdende

Det er klart, at en garvet SM-udøver vil kunne holde til mere smerte end en nybegynder. Dette afbalanceres også ved, at der højest sandsynligt skal mindre smerte til for at din uerfarne partner udskiller endorfiner.  Vær vedholdendei din leg. Brug flere forskellige redskaber og pres kroppen.

Hav overblik – hele tiden

Arbejdet med smerte er ofte meget intenst og bør ikke forhastes. Hold hele tiden øje med din partners krop og overvej, hvad hans eller hendes næste skridt kan være. Lyt til lyde og vær generelt til stede – hele vejen.

Din partner skal være tilstede i kroppen

Din partner kan have en tendens til, at svæve ind i sit sind, når smerten rammer. Det er naturligt, men for at nå en egentlig endorfinrus, er du nødt til at få din partner til at være psykisk tilstede så længe som muligt. På den måde får du ikke stoppet smerten før, I når målet.

Drag omsorg

I al den her hårde leg, kan man godt pludselig blive i tvivl om ens eget værd. Kram din partner, brug din krop til at skabe tryghed, f.eks. ved at stryge dit bryst over din partners ryg, hvis han eller hun står op. Vis nærhed og varme.

Efter endorfin rusen

Efter endorfinrusen kan man godt blive ked af det

Når rusen er slået ind er det vigtigt, at du som dominant lægger al smerten væk og hviler i dig selv. Find hurtigt et roligt sindsleje og sæt dig og kram din partner. Der kan gå lidt tid før han eller hun kommer tilbage til sig selv og det er ganske normalt.

Er du ikke tilstede efter rusen vil et subdrop nemt kunne ske. Din partner vil vågne og være forvirret og ikke helt kunne finde rundt i, hvad der er op og ned. Husk at tilbyde støtte og omsorg i op til 14 dage efter en endorfinrusoplevelse. Specielt hvis din partner er nybegynder indenfor SM, det kan tage et godt stykke tid før oplevelsen har bundfældet sig i kroppen. Vær også opmærksom på at man som selv erfaren sub og masochist ikke altid selv opdager at man har subbet, og derfor mener at man er okay til f.eks. selv at tage hjem. Og når man så kommer hjem så kommer det og rammer en som et godstog, derfor er det godt at kunne komme i telefonisk kontakt med sin legepartner, hvis man f.eks. ikke bor sammen.

 

Har du oplevet en god endorfin-rus efter BDSM eller et subdrop? Fortæl gerne din historie i kommentar sporet

Ét svar til “Endorfiner & BDSM – Lær hvorfor du kan få en rus under SM”

  1. blank Karin siger:

    Jeg har blandt andet haft en skøn subspacerus efter en intens leg med to dominerende. Bagefter var lykkefølelsen høj og kroppen ligesom blød i det. Jeg kunne ikke gå sikkert selv, og da jeg blev fulgt på toilet var jeg så usikker at vi ikke turde lukke døren.
    Det tog en del tid at vende helt tilbage, men jeg var afslappet, tilfreds og beruset af lykke. God omsorg og nærvær, et tæppe, noget at drikke og noget sødt er essentielt bagefter sådan en skøn oplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gør som over 5.000 andre
Få BDSM guides, nyheder og vanvittigt gode tilbud direkte i din indbakke. Vi sender få men meget relevante mails.