0
Seneste indlæg
Kategorier
Femina symbol

Dominaens historie – 6000 års erotisk dominans

SM Kultur

Kvindernes Internatinale Kampdag står for døren. Den markeres over hele verden, og er utroligt vigtig for den fortsatte kamp for global ligestilling. Her hos Unique Lady er vi ikke politisk engagerede, men seksuelt. Så hvad er mere logisk end at omdøbe dagen til Domina-dag? Dagen hvor vi fejrer de dominante kvinder. I den forbindelse har vi skrevet dominaens historie. Den har varet i mindst 6000 år indtil videre, så vi har valgt nogle historiske nedslagspunkter, og koncentreret os om den vestlige verden.

Domina: Fra templet til bordellet

Menneskehedens ældste skriftlige kilder stammer fra Mesopotamien. Her blev dominaens mytologiske udspring beskrevet ca. 4000 f.Kr., i skikkelse af Sumer-gudinden Ianna – måske bedre kendt under sit senere akkadiske navn, Ishtar. Ianna er en dobbelttydig gudinde, og den mest magtfulde kvindelige skikkelse i det sumeriske panteon. Hun er gudinde for både elskov og krig, og besidder på den måde både traditionelt feminine og maskuline kvaliteter. Beskrivelserne af de ritualer der blev udført til hendes ære, nævner crossdressing, hvor mænd lader sig femininisere, og hvor man til Iannas fornøjelse lader sig ophænge og piske. Seksuel ekstase virker til at have været et af de ofre man kunne opbyde, for at fortjene Iannas gunst.

Lesbiske kvinder i antikkens grækenlandAntikkens to superkulturer, Grækenland og Rom ,var mandsdominerede til det ekstreme, men der findes overleveringer og enkelte overlevende kunstværker, der omhandler lesbiske kvinder, med særdeles dominante tendenser. Nogle af disse tekster er nærmest mytologiske i deres beskrivelse af hvordan amazone-lignende skabninger blander feminine og maskuline træk. Den mytologiske lebbe er mandhaftig og fysisk stærk, og har en unaturligt stor klitoris – så stor at hun kan penetrere andre kvinder og unge mænd med den. På den ene side ses disse historier som tegn på (mandlige) romeres nervøsitet omkring magtfulde kvinder. På den anden side er det svært at forestille sig mænd fantasere om den slags, uden at være tiltrukket bare en lille smule af tanken.

En anden bemærkelsesværdig ting i oldtidens Rom, var at prostituerede, den laveste af de frie klasser, og kun marginalt hævet over slaver, havde en særlig ret. Ludere bar det klassiske romerske klædestykke, togaen, skønt den normalt var forbeholdt mænd fra de højere sociale luftlag. Denne ret er blevet fortolket på mange forskellige måder, eftersom man kun har billedlige beviser på den. Det er dog slående at disse uglesete kvinder, hvis eksistens handlede om at få andre til at nyde, måtte klæde sig som en magtfuld, dominant mand.

Erotikken bliver hemmelig

Den europæiske middelalder var ikke noget godt tidspunkt at være kvinde på. Eller for den sags skyld seksuelt afvigende. Perioden er en lang ørkenvandring, hvor kvinder kun æres for at være uskyldsrene eller fødemaskiner. Efterhånden som kirken styrede hele det europæiske moralsyn, forsvandt tidligere tiders frisind og accept af homoseksualitet og transvestisme. Sex blev farligt, en del af det diabolske kaos, som bekæmpede Guds plan. Bibelen blev fortolket konservativt, og snart var det eneste legale sex, det et ægtepar dyrkede, alene for at formere sig. Naturligvis har der eksisteret afvigere, og uden tvivl også dominaer og straf-liderlige mænd, men ingen turde skrive om det.

Adelsmand får pisk af prostitueret i Fanny Hill

Fra 1500 og opefter nævnes der talrige eksempler på bordeller hvor kvinder disciplinerer mænd med piske, stokke og især birkeris – der oftest blev brugt til at revse børn med. Dermed blev mændene ikke bare slået, men også umyndiggjort og ydmyget. Adskillige berømte eksempler, blandt andet i Fanny Hill og hos Marquis de Sade.

Venus in Fur – en bog vi har nævnt flere gange på bloggen – er nok det vigtigste eksempel på en domina i litteraturen. Den udkom i 1870, lige i sylten på Victoriatidens seksualforskrækkede bedsteborgerskab, og omhandler en ung mands hovedkulse forelskelse i en lunefuld kvinde. Hun forleder ham til at underskrive en slavekontrakt, og udnytter ham efterfølgende groft og umådeligt frækt. Der rejste sig et ramaskrig, der naturligvis havde den glimrende effekt, at submissive mænd begyndte at erkende deres lyster.

Dominaen rejser sig fra asken.

AtomAge solgte officielt motorcykeltøj

Efter verdenskrigene havde kvinder generelt fået mere magt. I de fleste vestlige lande havde de fået stemmeret, og på grund af personalemangel – alle mændene var i krig – havde de også indtaget arbejdsmarkedet. Gennem 1950’ernes, med deres tilbagevenden til konservative dyder og patriarkalske familiemønster, gled dominaen igen lidt i baggrunden – med enkelte fantastiske undtagelser, eksempelvis Eric Stantons produktion af BDSM-tegneserier. Dominaen vendte dog stærkt tilbage i løbet af de glade 60’ere, og fik sit nuværende udseende ved et morsomt tilfælde.

Atom Age no 18

Briten John Sutcliffe var ude at køre en tur på sin motorcykel, med sin kæreste, i 1957. Det øsede ned, og eftersom der ikke fandtes motorcykeltøj til kvinder, blev kæresten gennemblødt. For at undgå at det skete igen, købte Sutcliffe en bunke røde læderhuder, og syede hende en tætsiddende dragt. Den arme mand havde ikke forventet hvilken effekt synet af kæresten i dragten ville have på ham. Som et tydeligt bevis på hvor fordømmende en tid han boede i, blev Sutcliffe få år efter erklæret mentalt forstyrret, på grund af en obsessiv interesse for kvinder i lædertøj. Det viste sig hurtigt at han ikke var den eneste forstyrrede mand i England. Rygtet om læderdragterne, og senere lignende dragter i gummi og vinyl, havde spredt sig, og snart kunne han etablere katalogudgivelsen AtomAge. Det blev en bragende succes og snart begyndte den moderne domina, som vi kender hende i dag, at tage form.

Lady GaGa som domina

I dag er dominaen et velkendt kulturelt fænomen, der godt nok stadig holder mest til i bondage-kældre, BDSM-klubber og lignende lyssky steder. Hun er dog også trådt helt ud i rampelyset og de blinkende blitzlys, i form af household names som Lady Gaga eller Katie Holmes. Denne tilnærmelsesvise accept af dominaen er kulminationen på 6000 års udvikling. Må fremtiden blive endnu bedre!

Katie Holmes som domina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kunne du tænke dig en gratis glidecreme?
Få BDSM guides, nyheder og vanvittigt gode tilbud direkte i din indbakke. Tilmeld vores nyhedsbrev og få en gratis glidecreme med i din første ordre.
Gør som over 5.000 andre
Få BDSM guides, nyheder og vanvittigt gode tilbud direkte i din indbakke. Tilmeld vores nyhedsbrev og få en gratis glidecreme med i din første ordre.

Læs vores privatlivspolitik her.
0
Din kurv er tomTilbage til shop
Calculate Shipping